ChiGong / QiGong / Cigunas - daugelį amžių rytuose naudojama sveikatingumo sistema, padedanti įveikti ligas, prailginti gyvenimą, atstatyti fizinę bei dvasinę pusiausvyrą, giliau pažvelgti į save ir kasdienybėje pasislėpusią aplinką.
Seminarai

Cigunas

Aplinkos Poveikis Mitybos Tipui

img

Aplinkos poveikis mitybos tipui Taip Pietuose pirmenybė teikiama saldžiam maistui, Šiaurėje – sūriam, Rytuose – aštriam, o Vakaruose – rūgščiam. Kodėl vienos nacijos rėmuose matomi tokie ryškūs skirtumai? Taip yra todėl, kad Kinijos Pietuose stipriai juntama jūros įtaka. O vandens perteklius, padidėjusi drėgmė kenkia blužniai – silpsta jos funkcijos. O cukrus veikia palankiai, atstato jas. Todėl karštame klimate saldus maistas kompensuoja drėgmės perteklių. Kodėl Šiaurėje mėgsta sūdytą maistą? Nes Šiaurėje šalta. Šaltis – tai In. Šalčio perteklius trikdo inkstų darbą, o inkstai mėgsta druską. Vartojant daug druskos šaltis ne taip kenkia inkstams. Vakarų rajonuose į maistą dedama acto. Geriausias, gardžiausias įvairių rūšių actas gaminamas Kinijos Vakaruose. Mitybą tiriantys mokslininkai ilgai negalėjo suprasti, kodėl gyvenantieji šiame rajone vartoja tiek daug rūgštaus maisto. Tuomet buvo atlikti išsamūs dirvos tyrimai, kurių metu paaiškėjo, kad joje, lyginant su kitais Kinijos regionais, yra didelis šarminių elementų perteklius. Nuolat maitinantis tik šarminiais produktais, organizme suyra rūgštinis balansas, dėl to gali atsirasti rimtų problemų. Todėl dar senovėje tokių rajonų gyventojai eksperimentuodami su maistu ėmė naudoti vis daugiau rūgšties. Rūgštis ir šarmas sąveikauja, ir jų cheminė reakcija sukuria neutralų produktą. Kinijos rytuose irgi yra jūra, tačiau rytų pakrantės klimatas skiriasi nuo pietinio. Ten, kaip ir prie visų vandens telkinių, daugiau drėgmės, tačiau temperatūra žemesnė nei pietuose. Pastovi drėgmė nuosaikiame klimate sukelia organizmo reakciją, tarsi būtumėte pasinėrę į vandenį – užsidaro daugelis odos porų ir arti odos paviršiaus esančių biologiškai aktyvių taškų. Tai, savo ruožtu, mažina kūno jautrumą. Aštrus maistas padeda atverti poras ir taškus. Galima sakyti, kad tuomet atsidaro kūnas ir padidėja jo jautrumas. Todėl rytiniuose Kinijos rajonuose į maisto produktus dideliais kiekiais dedami aitrieji pipirai ir kiti aštrūs prieskoniai. O dabar pakalbėkime apie centrinį rajoną. Tai – Džong Juanis. Kažkada seniai seniai būtent šioje vietoje užgimė kinų tauta. Džong Juan – Vidurio Kinijos lyguma, Geltonosios upės Chuanche vidurio rajonas. Būtent iš čia pasklido kinai, ir būtent iš šios vietovės dabar yra skaičiuojami Kinijos rajonai pagal pasaulio kryptis: Šiaurė, Pietūs, Vakarai ir Rytai. Centriniuose rajonuose paprastas mitybos tipas yra santūresnis

Čigongas ir mityba

produktų įvairovės, ir skonių intensyvumu. Čia gyventojai daug tolygiau vartoja saldumynus, druską, rūgštis ir aštrius prieskonius. Tačiau atskiruose vietos rajonuose, prie upių, kur didesnis drėgnumas ir žvarbesnis klimatas, kaip Šan dun provincijoje, taip pat naudojama daug aitriojo pipiro. Šie pavyzdžiai paaiškina, kad žmonės nuo seno rinkosi sau tokį mitybos tipą, kuris leistų sureguliuoti savo organizmą priklausomai nuo gyvenimo sąlygų optimaliausiu ar bent jau priimtinu būdu. Būtent todėl žmonės turtino maistą skirtingais elementais ir prieskoniais... Pirmiausia juos parinkdavo iš esamų augalų ir mineralų, o vėliau ėmė kultivuoti ir gaminti kaip, tarkime, įvairias acto rūšis iš skirtingų vaisių arba aliejų iš grūdinių kultūrų, ir iš vaisių, ir iš įvairių riešutų ar uogų... Visa tai – didesniam mūsų fizinio kūno komfortui kiekvienu konkrečiu atveju: žiemą ir vasarą, kalnuose ar lygumose, prie jūros ar gėlavandenio telkinio. Žinau, kad daugelyje Ukrainos ir Rusijos rajonų mėgsta vartoti daug juodos duonos, kuri yra rūgštesnė ir šiek tiek sūresnė už baltą. Tai taip pat susiję su oro sąlygomis ir dirvožemiu. Žmogų sieja glaudus ryšys su jį supančia gamta – su klimatu, oro sąlygomis, flora ir fauna. Juk jis – gamtos dalis. Todėl intuityviai stengiantis subalansuoti jo organizmo veiklą, kiekviename regione natūraliai atsiranda tas ar kitas mitybos tipas ir tam tikri racione naudojami specifiniai produktai. Kadaise tai vyko natūraliai, ir žmogus apie tai nesusimąstė. O dabar, kuomet informacinės ir transporto priemonės leidžia pasiekti praktiškai bet kurį žemės rutulio kampelį, ir išryškėja, kaip labai skiriasi kartais net kaimyninėse vietovėse gyvenančių žmonių įpročiai ir mityba. Tai paskatino specialistus imtis tyrinėjimų. Juk žmogus visada klausia savęs: „Kodėl yra taip?“ „Iš kur? „Kaip?“ Mes, tikriausiai, niekuomet nenustosime klausinėję, antraip mes nebūtume žmonės. Taigi, ilgi ir kruopštūs tyrimai parodė, kad tam tikrą mitybos tipą sąlygoja daug faktorių. Mitybai įtakos turi: Visų pirma, vietovė. Čia įeina dirvožemio sudėtis ir klimato sąlygos: oras sausas ar drėgnas, šaltas ar karštas... Antra, žmogaus konstitucija: ūgis, kompleksija, amžius, sveikatos būklė ir charakteris. Trečia, veiklos pobūdis: sunkus fizinis darbas (arba sportas), vidutinio sunkumo ar tik protinis darbas (ribotas judėjimas). Juk dabar net ir Kinijos didmiesčiuose žmonės persėda nuo dviračių į automobilius.

Susisiekite su mumis